Μνήμη

Μνήμη και Πρωτοπορία

Η μνήμη είναι συνείδηση. Η μνήμη είναι ρίζα. Η μνήμη είναι προϋπόθεση συνέχειας και δημιουργίας. Όσο πιο βαθιά είναι η ρίζα, τόσο ψηλότερα και στέρεα υψώνεται το δέντρο.

Η μνήμη δεν συνιστά μια διαρκή στροφή προς τα πίσω. Αλλά μια χάραξη πορείας προς τα μπρος. Ιδίως όταν η μνήμη συνδέεται με την πρωτοπορία στο πρόσωπο τριών σημαντικών δασκάλων.

Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (Γιαννουλάτος) και οι αείμνηστοι καθηγητές Ηλίας Βουλγαράκης και Νίκος Νησιώτης συνδέθηκαν ιστορικά με την ίδρυση του Τομέα Θρησκειολογίας και Ιεραποστολικής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Θρησκειολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (τότε Ποιμαντικό).

Θεολόγοι των συνόρων και οι τρεις, άνοιξαν δρόμους ο καθένας στον τομέα του. Συνεργάστηκαν στενά και σημάδεψαν μια περίοδο ακμής των θεολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Συνάμα, σημάδεψαν και τους μαθητές τους ανοίγοντας δρόμους στο νου και στην καρδιά τους.

Τρία πρόσωπα, τρεις μορφές ιδιαίτερα προσφιλείς στον κόσμο των γραμμάτων, του πνεύματος, της θεολογίας. Όψεις του έργου τους και του στοχασμού τους, ενός στοχασμού ανθεκτικού στο χρόνο και προφητικού για το σήμερα, ακόμη εμπνέουν για ένα δημιουργικό και πρωτοπόρο αύριο τους φίλους των διαπολιτισμικών, διαθρησκευτικών και ιεραποστολικών σπουδών.

Στις 4 Οκτωβρίου 2021 στις 20:00 υπήρξε διαδικτυακή τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Βουλγαράκη, θεμελιωτή των Ιεραποστολικών Σπουδών.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο βίντεο.