Θεολογικές, Ανθρωπολογικές
και Δικαιικές Προσεγγίσεις
Το Αφρικανικό Project της Ιεραποστολικής
και του Κανονικού Δικαίου
Τρίτη 11 – Τετάρτη 12
Οκτωβρίου 2022
Αίθουσα Οπτικοακουστικών
και online
Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ
Γλώσσες του Συνεδρίου: Ελληνικά και αγγλικά
Σκοπός και Σκεπτικό
του Διεθνούς Συνεδρίου
Αφρική! Μια ήπειρος τόσο κοντά μας και συνάμα τόσο μακριά. Μια ήπειρος αχανής, πολύπτυχη και πολύμορφη. Με το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί από την αρχαιότητα, ενώ το δυτικό, κεντρικό και νότιο τμήμα της ήρθε σε επαφή με τον χριστιανικό κόσμο σε μεταγενέστερους χρόνους. Η Ορθοδοξία είναι παρούσα στο βόρειο τμήμα από τον Α΄ αιώνα μ.Χ., ενώ με την υποσαχάρια Αφρική και τους ιθαγενείς πληθυσμούς της ξεκίνησε μια νέα, δυναμική και υποσχόμενη σχέση τον 20ό αι. Ορθόδοξες κοινότητες εξακολουθούν να σχηματίζονται στην Αφρική και αναζητούν σήμερα τη θέση τους στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.
Παρά τη σημασία της Αφρικής για τη σύγχρονη εκκλησιαστική μας ιστορία, και τη συνεχώς ανερχόμενη σημασία της ηπείρου στην παγκόσμια ιστορία ευρύτερα, η Αφρική δεν έχει βρει ακόμα τη θέση που της αρμόζει μήτε στην παγκόσμια ιστοριογραφία, μήτε στον χώρο της θεολογίας.
Το Διεθνές Συνέδριο Ηχοτοπία της Αφρικής: Θεολογικές, Ανθρωπολογικές και Δικαιικές Προσεγγίσεις συνιστά μια πρώτη συντονισμένη προσπάθεια προσέγγισης της Αφρικής στο πεδίο της θεολογίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή της ανθρωπολογίας και του δικαίου. Πραγματώνεται στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αποτελεί έναν πρώτο σταθμό ενός ευρύτερου προγράμματος με την ονομασία το «Αφρικανικό Project» της Ιεραποστολικής και του Κανονικού Δικαίου. Το συνέδριο θα πραγματευτεί σε αρχικό επίπεδο μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που αφορούν την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αφρική υπό την κεντρική οπτική και το πρίσμα των θεολογικών κλάδων της Ιεραποστολικής και του Κανονικού Δικαίου και θα επεκταθεί σε μια πρώτη χαρτογράφηση ιστορικών και κοινωνικών παραγόντων που ορίζουν το πεδίο στο οποίο υπάρχει και δρα η Ορθόδοξη Εκκλησία διαθεματικά, σε συνέργεια με άλλους θεολογικούς κλάδους και άλλες επιστήμες, με πρώτο και κύριο την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Η εμπειρία της πίστης και της μαρτυρίας, η ιστορική πείρα όλης της χριστιανικής Οικουμένης, όπως και ζητήματα ταυτότητας και ιθαγενοποίησης (αφρικανοποίησης) του Χριστιανισμού συνδέονται με τα ενδιαφέροντα του παρόντος διεθνούς συνεδρίου.
Η πραγμάτευση της θεματικής του διεθνούς συνεδρίου θα αναπτυχθεί σε τέσσερις επιμέρους κύκλους που αντιστοιχούν σε τέσσερις κύκλους συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. Ελπίζουμε, εξάλλου, η έκδοση επιστημονικού τόμου να οικοδομήσει σε κάπως μεγαλύτερο βάθος τα υπό εξέταση ζητήματα.
Για συμμετοχή Online
Zoom link:
https://zoom.us/j/8199745806?pwd=V1FicExVZkJoK3Q3THB2c0MvemVMQT09
Δεν απαιτείται κωδικός πρόσβασης.
Παρακαλούμε για την εγγραφή σας:
Live streaming στο YouTube
στο κανάλι της Κοσμητείας:
https://www.youtube.com/channel/UCQ_cJ0q8u4VsNgHmeSswk-Q
Διοργάνωση
Εργαστήριο Κανονικού Δικαίου
του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ και
«Μνήμη και Πρωτοπορία»,
Σωματείο Φίλων των Διαπολιτισμικών, Διαθρησκευτικών και Ορθόδοξων Ιεραποστολικών Σπουδών
https://cll.soctheol.uoa.gr/
Επιστημονική Επιτροπή
Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής Κανονικού Δικαίου, Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συγκριτικής Μελέτης Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου Erasmus-Gratianus (Παρίσι XI).
Ειρήνη Χριστινάκη, καθηγήτρια Κανονικού Δικαίου, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ. Διευθύντρια του «Εργαστηρίου Κανονικού Δικαίου». Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ευαγγελία Βουλγαράκη, ΕΔΙΠ. Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ. Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου «Μνήμη και Πρωτοπορία». Διευθύντρια έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Salt: Crossroads of Religion and Culture.
Alison Kolosova, Δρ. Θεολογίας, Ιεραποστολικής. Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ταρτού Εσθονίας. Co-Chair του Missiology Group της ΙΟΤΑ, Κοσμήτωρ του Επιστημονικού Σωματείου «Μνήμη και Πρωτοπορία». Βοηθός Σύνταξης στο επιστημονικό περιοδικό Salt: Crossroads of Religion and Culture.
Επιτροπή Συμπερασμάτων
Ειρήνη Χριστινάκη, Εύη Βουλγαράκη, Σταύρος Μουτάφης, Δημήτριος Αλεξόπουλος, Θεοδώρα Παραγυιού, π. Γαβριήλ Γιαννόπουλος
Μια πρόγευση από το Συνέδριο σε video!